Hem

 

Såhär någon dag efter Thomas Björklund och StationsOrkesterns Ljus På Kultur-turné i Kalmar och Öland så känner jag en stark lust att packa om bilen och sticka iväg igen. Istället för att vara trött och sliten så är jag liksom uppfylld av energi.

I dag matas vi ofta med nyheter om missförhållanden och falsk propaganda om hur flyktingar har det och beter sig innan de fått asyl här i Sverige .
Att det leder till en förstärkt känsla av ”vi och dem” , en rädsla för en hotande okänd massa av främlingar med omänskliga drag som strömmar in och skall roffa åt sig våran välfärd, är inte förvånande. Kanske även själva syftet ibland.

image

Lucianas idé om att den uppsökande kulturverksamheten även kunde få tillfalla de asylboende som är placerade på folktomma platser runt om den höst-ödsliga semesterön, fångades tacksamt upp av Harald Erici , Kristina Jeppson och Julius Sääf och blev snabbt förverkligad.

På de här spelningarna fick jag uppleva något helt annat än det media och Facebook har förmedlat. Vi fick träffa vanliga människor. Svenssons som tvingats flytta på grund av krig och inte för att de råkat fått ett bättre jobberbjudande eller hittat ett finare hus närmare vattnet.
Människor med drömmar, humor och intressanta kunskaper. En publik som var delaktig och generös med applåder och uppskattning. Ungdomar som ville hjälpa till och vara med och bära. Även ortsbor letade sig dit och fick en chans att träffa de nyanlända, kanske blivande permanenta ö-borna.

image

Jag måste erkänna att jag var nervös innan. Hur skulle vi bli mottagna? Vad skulle vi få se? Men de här tillfällena blev de mest givande, uppskattade och lyckade spelningarna på denna ”stora” mini-turne.
Att få dela den här upplevelsen med den fantastiska och unika samling vänner och duktiga musiker som utgör StationsOrkestern är en förmån som jag är ytterst tacksam över och gör om vilken dag som helst.

image
Klas Eriksson, Magnus Werner, Robin Englund och Mikael Nitsche ni är faan i mig genier!
Tack vare Luciana och Bengt Bergström blev detta äventyr möjlig för oss. Två personer som har jobb upp till öronen men ändå offrar både tid och pengar för att visa upp den musik de verkligen tror på. Ni är fantastiska!

/ Thomas

Foto: Luciana Bergström

 

Facebook Comments Box